Jak nalepit jedlý papír na dort

Jak na jedlé obrázky?

Naše rady a návod vám pomohou

Proč koupit obrázek na dort u nás?

Naší specialitou jsou personalizované jedlé obrázky, loga a vzkazy tištěné na jedlý papír a fondánové listy a to ve velikostech pro dort i na cupcaky. Můžeme přenést cokoli na dort nebo cupcakes,  tiskem za pomocí potravinářských jedlých inkoustů. To lze s jakoukoli fotografií, obrázek, text, logo, značku, umělecká díla – vlastně cokoli, co lze vytisknout na normální tiskárně.

Naše jedlé obrázky, jsou tzv. jedlé papíry, nebo fondánové listy z cukru, potištěné potravinářským jedlým inkoustem. Naše dortové obrázky jsou také známé jako jedlé terče, dortové wafle, vaflové obrázky, jedlé tisky atd. Jsou vyrobeny z tenké vrstvy směsí škrobů, nebo cukrů. Obrázek, který nám pošlete, vytiskneme na Vámi zvolenou velikost podkladu a vy ho snadno přenesete na dort, abyste vytvořili vlastní obrázkový dort nebo cupcakes. Na této stránce vám vysvětlíme, jak ozdobit dort pomocí dortového obrázku.

Objednejte si potištěný jedlý papír, nebo fondánový decorlist

95% našich obrázků lze objednat na jedlém papíru, nebo fondánovém listu k dodání následující 1-2 den, nemůžete si však můžete vybrat, jak rychle (nebo pomalu!) potřebujete, aby dorazily. Dopředu musíte vědět, jakou velikost a tvar bude váš dort mít. Doporučujeme, abyste si objednali jedlý obrázek o 4 cm menší než je vaše dortová forma. Například, máte-li formu na dort o průměru 26 cm - objednejte obrázek o velikosti 22 cm. Dosáhnete tak na dortu hezkého 2cm okraje, který doporučujeme zdobit cukrovým zdobením, nebo krémem. Zamaskujete tak okraje jedlého obrázku. Obrázek se dá oříznout, aby se vešel, takže pokud nevidíte přesnou velikost, objednejte si obrázek o něco větší, než je váš dort. Nikdy nekupujte obrázek přesně takový, jako máte velikost formy. Jedlé obrázky od kraje do kraje nejsou hezké. Mějte na paměti, že dort se může při pečení srazit, takže výsledný korpus může být menší. Pamatujte však také na to, že jakýkoli potah, který přidáte, jako je cukrová pasta, marcipán atd. může přidat několik milimetrů k hotové velikosti. Dortu. Na vše myslete.

TIP! U nás si můžete také zakoupit potahovací hmotu Smartflex, nebo dortové podložky a další základní cukrářské potřeby.

Připravte si dort, resp. korpus, krém a případný potah

Můžete si připravit jakýkoliv dortový korpus – piškotový, ovocný, mrkvový, čokoládový, nebo váš oblíbený recept. Můžete si upéct a ozdobit svůj vlastní dort, nebo si koupit již mražený od pekaře či cukráře, který vám může potištěný obrázek i nanést na váš dort. U nás si můžete nechat obrázek dodat i přímo do vaší cukrárny. Stačí zvolit jinou dodací adresu (tu do cukrárny - výrobny).

Vaši zvolenou - vytištěnou jedlou fotografii - obrázek, lze aplikovat na téměř jakýkoli druh pevné cukrářské polevy, nebo potahovací vrstvy. Nejlépe funguje rolovací cukrová poleva, která je známá také jako cukrová pasta nebo fondán. Doporučujeme Smartflex. Použít můžete i Royal icing, máslový krém, nebo bílou čokoládu.

Třešničkou na dortu nebo cupcakes může být jakákoliv barva, ale protože obrázek je vyroben z velmi tenké vrstvy, tmavé barvy, jako je mléčná a tmavá čokoláda, nemusí být vždy vhodné. Prosvítají a to především u jedlého papíru. Zkuste raději bílou čokoládu.

Máte-li velmi mokrou polevu, jako je šlehačka, ganache nebo potah s vysokým obsahem tuku (jako máslo nebo tvaroh), doporučujeme vám vyrobit podkladovou desku z čokolády, nebo potahovací hmoty.. To by mělo být přibližně stejné velikosti a tvaru jako dortový obrázek. Nejprve položte jedlý dortový obrázek na vyrobenou plaketu a poté jej položte na dort. Krajní možností je položit jedlý papír, nebo fondánový list na dort těsně před předáním dortu. Myslete, ale na to, že se obrázek v řádu jednotek minut rozmočí a barvy se slijí. Tato možnost je opravdu krajní a neumožní vám ani žádný časový prostor pro zdobení. Jedlý papír se rozmočí třeba na tvarohu již za 15 minut po položení.

Ale nyní zpět k začátku..

Dodaný obrázek uchovávejte v plastovém sáčku, tak jak vám ho dodáme a to v pokojové teplotě, mimo slunce, na ležato a hlavně daleko od dětí :-D dokud nebudete připraveni jej použít. Asi 20 minut před nanesením na dort ho vyndejte ze sáčku, aby trochu zeschl. Usnadníte tak sloupnutí z podkladového listu v případě fondánového listu. Obrázek jde z folie snadno sloupnout, nesmí však přeschnout.

Jedlý papír si kupte klidně měsíce předem, vydrží až 2 roky. Fondánové listy objednávejte maximálně 3-7 dnů předem. Nespoléhejte však na doručení druhý den, selhat může náš obchod, nebo přepravce. Fondánový list vydrží min. 7-30 dnů. Nad 10 dnů již, ale vysychá.

.. naneste jedlý obrázek na dort

Ať již máte dort z obchodu, nebo vám potah na dortu zaschl, nebo se na něm vytvořila kůrka, trocha vlhkosti vždy kladně pomůže fotografii přilnout k potahovací hmotě a pevně ji spojit s dortem. Povrch dortu navlhčete pomocí cukrářského štětce, nebo jemným tahem cukrářské paletky. K přilepení jedlého papíru doporučujeme použít tzv: gel na jedlý papír. Poté poklepejte vršek kuchyňskou utěrkou, aby absorbovala přebytečnou vlhkost. A začněte pokládat obrázek.

Bavíme-li se o fondánovém papíru NEVLHČETE VRŠEK, jen spodek. – může to způsobit, že barvy na obrázku budou stékat.

Nanášení dortového obrázkuHotový dort s obrázkem

Jemně uchopte obrázek a na dort položte nejprve střed, poté jej dlaní vyhlaďte k okrajům.

Pokud se na fotografii objeví bubliny nebo vrásky, jemně je roztáhněte do strany SUCHÝMI prsty.

Pokud náhodou roztrhnete obrázek - NEPROPADEJTE PANICE! Stačí velmi jemně přimáčknout suchým prstem poškozené místo a ono se to spojí zpět dohromady.

Jedlý papír se pokládá zcela stejně, jen s rozdílem, že je lepší pro pestrou barevnost a efekt vodního skla potřít i horní stranu jedlého papíru a to gelem na jedlý papír.

Po úspěšné pokládce zamaskujte okraje jedlého obrázku krémem, nebo cukrářským posypem. Dort dejte chladit.

 

Jednotlivá složení jedlých papírů i fondánového listu najdete vždy u popisu produktu a na etiketě produktu samotného. Všeobecně platí, že dortové obrázky jsou bezlepkové a neobsahují alergeny. 

 

TIP! Další info lze získat na našem Facebook profilu, dejte nám like a sledujte nás :) a přidejte se do veřejné skupinky pro domácí cukrářky. Získáte tam mnoho inspirace, rad a všici si tam jsme vždy oporou.

 

Držíme palečky, vaše dortové obrázky.